Светла Петкова се извини на Темида за избора на Лозан

...
 
Светла Петкова се извини на Темида за избора на Лозан
Коментари Харесай

Хора извън парламента подклаждаха скандали във ВСС

  Светла Петкова се извини на Темида за избора на Лозан Панов
Хора, останали отвън парламентарния живот на стараната са подклаждали кавги във Висшия правосъден съвет. Това съобщи основният прокурор Сотир Цацаров в равносметката за мандата на отиващия си Висш съдебен съвет. Главният прокурор раздели свадите, които белязаха мандата на правосъдните кадровици на две групи.

„ Първата, кавги, които ние сами създадохме и които в действителност с повече мислене и с повече работа можеха да бъдат избегнати, тъй като нито сътрудниците, нито обществото заслужаваше тези кавги. Втората група бяха инспирираните кавги. В съвета, не е загадка за никой, имаше една група, която се стремеше всяко съвещание да провокира скандал. Скандал, който нямаше нищо общо с работата на правосъдната система, не носеше нищо положително и самичък по себе си навяваше мисълта, че този Висш съдебен съвет не работи “, съобщи Цацаров и добави: „ Немалка част от тези кавги, би трябвало да си го кажем напълно ясно, бяха инспирирани външно от хора, които не са на парламентарните банки, само че си мислят, че са в редиците на политическия живот и които тайно ги подсказват. Слава Богу,

това което те мислеха и това,

което възнамеряваха, не се сбъдна.

Не че няма да продължат, само че за жалост ще останат в тези позиции, в които са и в този момент “.

Според обвинител № 1 в този момент е значимо да се гледа напред и новият състав на Висш съдебен съвет да работи за обществото и магистратите и да не се повтарят грешките на предшествениците им. Ако ги повторим, значи не сме научили нищо. Цацаров обаче акцентира, че отиващият си Висш съдебен съвет е приключил значително работа, като е бил първият, в който бе завършено разделянето на съдийска и прокурорска гилдия.

„ Колкото и песимизъм да е имало в нас във връзка с разделянето на съвета, сегашната му конструкция за прокуратурата е повече от добра, тъй като тя ни разрешава да си решаваме кадрови, организационни и всевъзможни други проблеми независимо. В същото време не могат към този момент да се вършат внушения, че надали не прокурорската гилдия, основният прокурор или който и да е диктува. Съдиите вземат решение за съдиите, прокурорите – за прокурорите. В същото време този съвет е и обвързван с голям брой кавги “, съобщи още основният прокурор.

Цацаров разяснява и обстоятелството, че към момента президентът не е разписал указа за новоизбрания ръководител на висшия административен съд. „ Изборът на началник на Върховен административен съд зависи в последна сметка от решението на президента. Това е процедурата “, безапелационен бе обвинител № 1.

Главният прокурор участва на откриването на новата образователна година в Националния институт по правораздаване.

Пред съдиите и прокурорите Цацаров

прикани двете гилдии да не се разделят.

„ Искам и персонално да се обърна към претендентите за младши съдии – не забравяйте, че ние сме в една лодка, не забравяйте, че който и от нас да клати своя ръб на лодката, вълнението обгръща цялата лодка. Към сътрудниците младши прокурори – не забравяйте обаче, че в тази лодка на първата палуба са сътрудниците от съда. Затова, уважавайте ги и помагайте лодката да има постоянен курс “, добави още Цацаров.

Малко по-късно – по време на съвещанието на съдийската гилдия един от членовете на отиващия се Висш съдебен съвет Светла Петкова пък се извини на цялата правосъдна система, че е била един от предложителите за издигане на кандидатурата на Лозан Панов за ръководител на Върховен касационен съд. " Той не извърши това, което заложи в концепцията си, както и моите очаквания за работата на Върховен касационен съд и цялата система. Надявам се той да поправи държанието си по отношение на сътрудниците от Висш съдебен съвет и да работи по-добре с новия състав ", сподели още Петкова.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР